Enerji İhtiyacının Tamamı Güneşten  Karşılanabilir mi?

Enerji İhtiyacının Tamamı Güneşten Karşılanabilir mi?

Hayat enerjimizin kaynağı güneş. Gezegenimiz, güneş sisteminin bir parçası ve dünyada var olan doğa olayları, güneş ışınlarına bağlı olarak devam ediyor. Bir başka deyişle güneşin sönmesi ya da ortadan kalkması, dünyada yaşamın durması anlamına gelir. Bugün ise güneş enerjisini, fotovoltaik panel teknolojisi sayesinde elektrik enerjisine çevirebiliyoruz. Elektrik enerjisi ise insanlığın geldiği noktada hayati öneme sahip ve sürekli artan bir ihtiyaç söz konusu. O halde bu iki durumu yan yana getirerek şu soruyu sorabiliriz: Enerji ihtiyacının tamamı güneşten karşılanabilir mi? Gerekli elektrik enerjisini tamamen güneş enerji santralleri ile sağlayabilir miyiz? Sürdürülebilir enerji ile geleceğimizi korumak ve kurtarmak için bu nasıl mümkün olabilir?

Güneş Enerjisi Nasıl Kullanılır?

Önceki blog yazılarımızda birçok kez detayını verdiğimiz güneş enerjisi kullanımında enerjinin oluşturulması ve kullanımı yönünden iki ana durum öne çıkıyor. Bunlar; fotovoltaik sistemler ve enerji depolama çözümleri. Öncelikle bunlara yakından bakalım.

Fotovoltaik Sistemler

Güneş enerjisiyle elektrik üretmek için kullanılan fotovoltaik sistemler, güneş panelleri aracılığıyla güneş ışığından elde edilen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Ancak, enerji ihtiyacının tamamının karşılanabilmesi için uygun büyüklükte bir fotovoltaik sisteme ihtiyaç vardır. Sistemin, güneş ışığını maksimum düzeyde kullanabilmesi için güneş panellerinin doğru konumlandırılması da diğer önemli kriterdir.

Enerji Depolama Çözümleri

Güneş enerjisi, güneşin olduğu zamanlarda bol miktarda üretilir. Ancak gece veya bulutlu günlerde güneş enerjisi üretimi azalır veya durur. Bu nedenle, enerji ihtiyacının tamamının güneş enerjisiyle karşılanabilmesi için enerji depolama çözümlerine ihtiyaç vardır. Bu depolama çözümleri, güneş enerjisini depolayarak gece veya bulutlu günlerde kullanılabilir hale getirir. Bunun için de lityum batarya sistemleri, güneşten elde edilen enerjiyi depolayarak ihtiyaç olduğunda kullanılmasını sağlar.

Bu iki temel unsur, enerji ihtiyacının tamamının güneş enerjisiyle karşılanabilmesi için önemlidir. Ancak, enerji tüketimi ve güneş enerjisi üretimi arasında dengeyi sağlamak ve uygun boyutlandırma yapmak da bir başka kriterdir.

Ne Kadar Enerjiye İhtiyacım Var?

Güneş enerji santralinin çalışma prensibini hatırladıktan sonra bir başka soruyu soralım. Ne kadar elektrik elde etmemiz gerekiyor? Örneğin tüm Türkiye’de şu anda 9.500 MW gücün üzerinde güneş enerji santrali kurulmuş durumda. Ancak tüketimdeki payı %6.5-7 arasında. Bu da demek oluyor ki ülkenin tüm enerji ihtiyacını güneşten sağlamak istersek şu anda kurulu olan gücün 14-15 katı kadar yatırım yapmamız gerekecek. Bunun arazi – maliyet ve verim hesaplarına bakarak mühendislik çalışmalarının yapılması ile çeşitli projeksiyonlar sağlanabilir.

Sonuç olarak, enerji ihtiyacının tamamının güneş enerjisiyle karşılanabilmesi mümkündür ancak, uygun büyüklükte bir fotovoltaik sisteme ve enerji depolama çözümlerine ihtiyaç vardır. Bunun için de ihtiyaç-alan-verim üzerinden mühendislik ve kurulum yapılarak sonuç alınabilir.

Entegre Solar GES Simülatörü

İhtiyacınız olan elektriği, çatınıza kuracağınız bir güneş enerji sistemi ile nasıl karşılayacağınızı ve bunun için harcayacağınız yatırım bedelini ne kadar sürede geri alacağınızı Entegre Solar GES Simülatörü’nü kullanarak öğrenebilirsiniz. Siz de şimdi Güneşle Entegre olmak için buradan GES Simülatörü’ne bilgilerinizi girerek anında raporunuzu alabilir ve keşif için randevu talebinde bulunabilirsiniz. Güneşli günler.

Paylaş