Sıkça Sorulan Sorular
Temel olarak güneşten gelen ışınım sayesinde sıcak su ya da elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayan sistemlere güneş enerjisi sistemleri denir. Elektrik enerjisinin üretimindeki temel kaynak güneş ışınlarıdır. Dünyaya gelen güneş ışınlarını kullanıp yararlanmak amacıyla oluşturulan tüm düzenekler teknolojinin gelişmesiyle birlikte gelişmeye devam etmektedir. Güneşten, sistemin verimliliği ile doğru orantılı olarak %30’a kadar çıkan bir elektrik enerjisi üretimi yapılabilmektedir.
Petrol fiyatlarının artışı, çevre kirliliği, dünyadaki iklimlerin değişkenlik göstermesi ve daha pek çok olumsuzluk, insanoğlunu farklı arayışlara itmiştir. Hem maliyetlerinin az hem de enerji kaynağının temiz olması sayesinde güneş enerji sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. İlk çalışmalar 1970’lerde başlamış olup geliştirmeler hala daha iyi performans ve daha fazla verim için devam etmektedir.
Hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler, güneş enerji sistemlerinde kullanılan cihaz ve ekipmanları da olumlu yönde etkilemiştir. Enerji yüklü parçacıkların, kurulan paneller üzerine çarpmasıyla elektrik enerjisi açığa çıkmaktadır. Bu enerjinin ortaya çıkmasını sağlayan güneş panelleri enerjinin üretiminde son derece önemlidir. Fotovoltaik panel olarak adlandırılan bu panellerin yüzeyinde pek çok güneş enerjisi hücresi mevcuttur. Güneş tarafından dünyaya gelen ışınlar bu hücreler tarafından emilir ve bu akımın sonunda da elektrik üretimi gerçekleşir.
Sorunun cevabı panel gücüne göre değişir. Şu an kullanımı yaygın olan 450Wp’lik bir panel günde ortalama 2kW/h elektrik üretebilir.
Monokristal güneş panellerinde kullanılan silikonun saflık değeri daha yüksek olduğu için kullanımı durumunda verimi daha fazla olmaktadır. Polikristal güneş panelindeki silikonun saflık değeri düşüktür. Verim noktasında monokristal panellere göre düşüktür.
Şu an kullanılan paneller Perc (hücre verimlilik arttırma) teknolojisine sahip, Half-Cut (hücrenin ikiye kesilmesi ile elde edilen sistem) Monokristal paneller kullanılmaktadır.
Panellerin fiziki garantisi firma bazlı olarak değişmektedir. Fakat 10-15 yıl arasıdır. Performans garantisi lineer olarak 25 yıl üretim garantisi vardır. Standart Inverter’lerde 5 yıl garanti, Optimizer’lı Inverter’lerde 12 yıl garanti sunulmaktadır.
Paneller yağmur, dolu ve kar yağışlarına karşı dayanıklıdır. Bakımlarının düzenli yapılması ve paneller üzerinde biriken kalıntıların temizlenmesi gerekir. Taş tarzı sert cisim atılmadığı sürece kırılmazlar. Panel kurulumu inşaat mühendisleri tarafından hesaplanmış taşıyıcı hesaplarına göre monte edilmektedir. Bu sebeple bulunan yerin rüzgar, fırtına ve kar yükleri hesaplanır. Dolayısı ile herhangi bir uçma veya yerinden sökülme olmamaktadır.
Bir çatının güneş paneli kurulumuna uygun olup olmadığına karar verilebilmesi içinen sağlıklı yöntem çatının statik olarak güneş panellerini taşıyıp taşıyamayacağının araştırılmasıdır. Bir inşaat mühendisinden görüş alınması en doğru seçenektir. Güneş panelleri henüz kurulmadan önce izin sürecinde uygulanacak çatı ile ilgili gerekli statik hesaplamalar yapılmaktadır.
GES için uygun çatı özellikleri; etrafında gölgeleme yapacak materyallerin olmaması, güneye bakıyor olması, beşik çatılarda çatının bir kısmı yetiyorsa güneye bakması, yetmiyor ise çatının bir tarafının doğuya diğer tarafının da batıya bakıyor olması. Çatının sağlam ve yük taşıyabiliyor olması (paneller m2 başına ortalama 27 kg yük bindirir). 450Wp’lik paneller ile sistem kurulduğunda 1 kW sistem için 6.2m² çatı alanı gereklidir.
Panel montajında çatı tiplerine uygun özel yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Bu nedenle GES kurulumu çatı yalıtımına zarar vermeden montaj yapılabilir.
Elinizde geçmişten almış olduğunuz çağrı mektubunuz varsa ve kurulum montaj süresi geçmemişse lisanssız GES kurabilirsiniz. Yoksa arazilerde çağrı mektubu dağıtımı lisanssız yatırımlar için durdurulmuştur. Ancak lisanslı yatırım yapmak isterseniz açılan YEKA ihalelerinin birisine katılarak şansınızı deneyebilirsiniz.5/1/h maddesi ile elektrik aboneliği ‘Sanayi’ veya ‘Tarımsal Faaliyet’ olan tüketim tesisleri için çatı veya araziye yapılacak olan Güneş Enerjisi Santrali kurulumunda sözleşme gücünün iki katı güçte kW kapasitesine sahip bir GES kurma izni tanınmıştır. Endüstriyel tesisler abone tipleri ve sözleşme güçlerine göre öncelik çatı ve cephe sistemleri olacak şekilde, imarlı arazilerine veya dağıtım şirketi sınırına bakılmaksızın marjinal arazilere GES kurma izni alabilirler.