Tüm Detaylarıyla KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı
Sanayi KOBİ’leri için güneş enerjisi yatırımı amacıyla çok önemli bir fırsat olan KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı açıklandı ve başvurular başladı. Program, 2029’a kadar devam edecek, Dünya Bankası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından toplam 450 Milyon Dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin bir parçası. Proje bütçesinin 250 Milyon dolarlık kısmı KOSGEB tarafında “Yeşil Sanayi Destek Programı” başlığında işletmelere kullandırılacak. Program çerçevesinde 2 adet proje teklif çağrısı var. Bunlar;
- Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı
- Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı
Bu yazımızda bu proje çağrılarından güneş enerjisi yatırımlarının desteklenmesi kısmının detaylarına bakacağız.
Yeşil Sanayi Destek Programı Neler Sağlıyor?
Girişte de belirttiğimiz üzere, program sanayi KOBİ’lerinin GES yatırımlarını teşvik amaçlı bir kredi programı. Uygunluk sağlayan işletmelerin yapacakları güneş enerji santrali yatırımlarının makine ve teçhizat bedellerine karşılık uzun vadeli kredi desteği KOSGEB tarafından karşılanacak.
Kredi desteğinin üst limiti 14 Milyon TL. Aynı zamanda destek bedelinin proje toplam maliyetinin %60’ını geçmemesi gerekiyor. Bu konuda deprem bölgesine istisnalar sağlanmış durumda.
Bu istisnalar;
Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa (ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) %80,
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in Islahiye ve Nurdağı ilçelerinde (az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı veya acil yıkılacak binalar için) %90
oranlarına kadar çıkıyor.
Dolayısıyla deprem bölgesindeki sanayi KOBİ’leri için oldukça büyük bir avantaj sağlanmış durumda.
Özet olarak aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
Kredilerin geri ödemesi için de oldukça kolaylaştırıcı bir ödeme yöntemi var. Yeşil Destek Programı kredi geri ödemesi, proje süresinin bitiş tarihinden sonra ilk 12 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılıyor. Bu da finansman açısından krediden faydalanacak sanayi KOBİ’leri için çok avantajlı bir durum oluşturuyor.
Yeşil Sanayi Destek Programı’na Kimler Başvurabilir?
Projeye başvuru için gereken yeterlilikleri şu şekilde özetleyebiliriz:
- Küçük veya orta ölçekli sanayi KOBİ’si olmak.
- İşletmenin Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi”veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer alması.
- İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatının, proje toplam bütçesinden büyük olmaması.
- Proje teklif çağrısı ilan tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş olmak.
- Çevresel ve Sosyal Yönetim Sisteminde (ÇSYS) tanımlanan kriterlere uygunluk
- En az 20 TEP veya eş değeri Kilo Watt (KW) tüketime sahip olmak
Bu özelliklere sahip olan sanayi KOBİ’leri başvuruda bulunabilir.
Yeşil Sanayi Destek Programı’na Nasıl Başvurulur?
Öncelikle Yeşil Destek Programı’na başvuruların 8 Aralık 2023 tarihi itibariyle başladığını belirtelim. Son başvuru tarihi ise 30 Kasım 2024. Proje destekleri proje bitiş tarihi baz alınarak 2029’a kadar devam edecek ancak başvuruların bu yıl biteceğinin de altını çizmiş olalım.
Projeye başvuru için yukarıda detayını verdiğimiz kriterlere uygun olan firmaların, KOSGEB’e başvuru dosyası hazırlaması gerekiyor. Onay sonrasında da projeyi tamamlayacak bir Güneş Enerji Santrali EPC firması ile sözleşme yaparak yatırımı başlatması ve kredisinden sözleşmesine uygun olarak faydalanması süreci başlıyor.
Siz de bu değerli fırsattan faydalanarak Güneşle Entegre olmak için bir adım atarak şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.