Güneş Tarlası Nedir, Nasıl Kurulur?

Güneş Tarlası Nedir, Nasıl Kurulur?

Güneş enerji santrallerinin popülerliği her geçen gün artıyor. Sürdürülebilir gelecek için yenilenebilir enerjilere yönelen ilgi, beraberinde yeni kavramlar da getiriyor. Çatıma nasıl güneş enerji sistemi kurarım, arazime güneş enerji santrali nasıl uygularım gibi sorular da sıkça sorulan sorular arasında. Bu kavramlar içinde daha geniş çapta ve ulusal ölçekte konuşulan bir konu da güneş tarlası. Peki, güneş tarlası nedir ve nasıl kurulur? Şimdi gelin güneşle entegre blogumuzda güneş tarlası kavramına yakından bakalım.

Güneş Tarlası Nedir?

Güneş tarlası, aslında temel anlamdaki güneş enerji santralinden çok daha farklı anlama gelmiyor. Ancak tanım itibariyle; genellikle büyük alanlara kurulan ve güneş enerjisini elektriğe dönüştüren sistemler olan alan bazında bir ifade kullanılabilir. Bu alanlar, fotovoltaik (PV) paneller veya güneş kollektörleri ile donatılarak güneş ışığını yakalayarak elektrik üretimi gerçekleştirirler. Güneş tarlası, Suudi Arabistan, Çin gibi ülkelerin yenilenebilir enerji üretimini artırmak ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak amacıyla yaptıkları çok büyük yatırımlarla daha sık kullanılmaya başlandı.

Güneş Tarlası Kurulumu

Peki, güneş tarlası nasıl kurulur? Bir önceki bölümde de belirttiğimiz üzere güneş tarlası ile güneş enerji santrali arasında teknik anlamda bir fark olmadığı için daha önceki blog yazılarımızda yer verdiğimiz güneş enerji santrali kurulumu detayları ile büyük benzerlik göstermektedir. Şimdi bunları yeniden hatırlayalım.

  1. Alan Seçimi ve Planlama

Güneş tarlasının kurulacağı alan seçimi oldukça önemlidir. Güneş ışığının maksimum düzeyde alınabilmesi için düzgün bir konum seçilmelidir. Ayrıca, alanın elektrik şebekesine erişimi ve güneş panellerini yerleştirmek için yeterli alanın bulunması da göz önünde bulundurulmalıdır.

Seçilecek alanın yöneliminin güney yönünde olması da önemlidir. Diğer yandan panellerden alınacak verim açısından güneş tarlası kurulumu yapılacak arazinin yüksek nem ve sıcaklığa ulaşan bölgeler yerine hava sirkülasyonun yüksek ve havadar olması da tercih edilmelidir.

  1. Güneş Panelleri

Güneş tarlasının kalbi, elbette fotovoltaik panellerden oluşur. Paneller, bilindiği üzere güneş ışığını elektriğe dönüştüren fotovoltaik hücreleri içerir. Bu paneller, düzenli aralıklarla monte edilerek güneş ışığına en iyi şekilde maruz bırakılır. Çok geniş alanda ve çok fazla sayıda kullanılan panellerle güneş tarlalarından yüksek miktarda enerji elde edilir.

  1. Elektrik Üretimi ve İnverterler

Güneş panelleri, doğru akım (DC) elektriği üretir. Bu üretilen elektrik, inverter adı verilen evirici cihazlar aracılığıyla alternatif akım (AC) elektriğe dönüştürülür. Bu sayede alternatif akım elektrik evlerde ve iş yerlerinde kullanılabilir hale gelir.

  1. Montaj ve Bağlantı

Panellerin montajı ve bağlantısı uzman ekipler tarafından yapılmalıdır. Paneller doğru açıda ve yükseklikte monte edilmeli ve buna bağlı olarak sağlanacak verimin, yapılan yatırıma uygun şekilde yüksek olması sağlanmalıdır.

Güneş Tarlası ve Gelecek

Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilirlik Hedeflerine uygun şekilde yenilenebilir enerjiye yatırım, yüksek bir hızda katlanarak devam ediyor. Bu yatırımlar arasında en çok öne çıkan güneş tarlası kurulumu için siz de arazinizin uygunluğunu öğrenmek ve gereken GES yatırımını yapmak isterseniz şimdi bize ulaşarak Güneşle Entegre olmaya adım atabilirsiniz.

Paylaş